13 Mayıs 2016 Cuma

PAZAR KAHVALTILARINIZ İÇİN EL AÇMASI KIYMALI KOL BÖREĞİ

Bence en güzel pazar kahvaltısı seçeneği kıymalı kol böreği.Yapımı zahmetli gibi gelsede aslında açması çok kolay çünkü yağlı bir hamur.Zaten elinizle açıyorsunuz o kadar kolay açılıyor yani.Tadı desem muhteşem.Çayla beraber muhteşem oluyor.Ben her seferinde fazladan yapıp buzluğa da atıyorum.Canımız istedikçe veya öğlen yemeği için oğluma ve eşime de ısıtıp koyuyorum.Bayıla bayıla yiyiyorlar.Henüz denemediyseniz mutlaka deneyin ayrıca ben yapılış aşamalarını fotoğraflı anlatacağım.

EV YAPIMI KIYMALI KOL BÖREĞİ TARİFİ:

MALZEMELER:

  • 3,5- 4 Su bardağı böreklik un
  • su
  • 1 tatlı kaşığı tuz

KIYMALI İÇ MALZEMESİ:

  • sıvıyağ
  • 2-3 adet kuru soğan
  • 500 gr.kıyma
  • az maydanoz
  • tuz,karabiber
ARALARINA SÜRMEK İÇİN:

  • 100-150 gr.tereyağ veya margarin
  • 3 yemek kaşığı sıvıyağ
Üstüne sürmek için:yumurta sarısı az sıvıyağ karışımı
YAPILIŞI:

  1. İlk önce iç harcını hazırlayalım.Soğanları yemeklik doğrayalım.Kıymayı yağsız tavada suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.Suyunu çekince az sıvıyağ ekliyoruz ve içine yemeklik doğranmış soğanları ekleyip kavuruyoruz.Pişmeye yakın baharatlarını ve maydanozu ekleyip altını kapatıyoruz.
  2. Hamuru için unu derince bir kaba alıp ortasını açıyoruz ve kenarlarına tuzu serpiştiriyoruz.Azar azar su ilavesi yaparak ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.30 dakika kadar dinlendiriyoruz.
  3. Bu arada tereyağını ve sıvıyağı bir tavaya alıp eritiyoruz ve ılınmaya bırakıyoruz.
  4. Hamuru 7-8 adet olmak şartıyla bıçakla keserek küçük bezelere ayırıyoruz.Bezeleri avucumuzda yuvarlayarak şekil veriyoruz.
  5. Tezgahı ve bezeyi unluyoruz.Hamurları merdane ile yemek tabağı büyüklüğünde açıyoruz.Açtığınız ilk hamura bolca erittiğimiz tereyağından sürün.Ve üstüne bir hamur daha açarak ve onu da yağlayarak koyun.Ve 10 dakika dinlendirin.
  6.  
  7. Yani ikişerli ve yağlı açılmış bezelerimiz olacak.10 dakikanın sonunda üst üste koyduğunuz hamurları korkmadan elinizle iyice incelterek açın.Yufkaların uç kısımlarını daha da inceltin.
  8. Açtığınız yufkaların uç kısımlarına hazırladığınız kıymalı harçtan boylu boyunca koyun.Ve rulo yaparak sarın.Ve sardıktan sonra uç kısımlarını kesin.
  9. Yufkaları katlayarak klasik kol böreği şekli verin.
  10. Yağlı kağıt serili tepsiye yerleştirin ve üstüne sıvıyağ ve yumurta sarısını karıştırarak sürün.Önceden 180C ısıtılmış fırında üstleri kızaran kadar pişirin.Fırından çıkarınca dilimleyin.
  11. Afiyet olsun.Ve bol kahkahalı günleriniz olsun.

1 yorum:

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık harika aynı hazır çıtır börekler gibi sevgiler