15 Ağustos 2011 Pazartesi

FIRINDA PATLICAN KEBABI

Güzel şehrimiz Gaziantep yöresine ait bir yemekle aranızdayım.Tabii ki yemegin aslı mangal ateşinde pişenidir.Ama eldeki imkanlar dahilinde fırında pişen bir yemek oldu.Ama emin olun lezzetinden birşey kaybetmedi.Annem biz küçükken mahalle fırınına gönderir pişirtirdi.O akşam bizim için bayram gibi geçerdi.Zira ben patlıcanın bu haline bayılıyorum.İşte tarif:
FIRINDA PATLICAN KEBABI TARİFİ:
  • 500 gr.orta yaglı kıyma
  • 1 kg.patlıcan
  • 4-5 adet domates
  • 7-8 adet yeşil biber
  • 6 adet arpacık sogan
  • 2 diş sarımsak
  • tuz,karabiber,kırmızı toz biber
Üstüne sos için:
  • 1 yemek kaşıgı domates ve biber salçası
  • az sıvıyag
  • tuz,karabiber
  • yarım çay bardagı sıcak su
İlk önce köfteleri yapmakla başlayalım.Kıymayı derince bir kaba aldıktan sonra içine tuz,karabiber,kırmızı biberi ekleyip güzelce yoguruyoruz.İyice yogurun ki baharatlar kıymanın her tarafına yayılsın.Kıymayı bir süre buzdolabında agzı kapalı olarak bekletin.Patlıcanları yıkadıktan sonra kalın halkalar halinde kesin ve tuzlu suda 30 dakika bekletin.Daha sonra tuzlu sudan çıkarıp bol su ile yıkayın.Köftelerimizi buzdolabından çıkarıp ceviz büyüklügünde parçalar koparın.2 patlıcan halkasının arasına köfte yerleştirin.Ve bu işlemi bütün patlıcanlar için uygulayın.Yani tepside sırası ile bir halka patlıcan bir köfte diye sırayla dizmeniz gerekiyor.Tepsinin ortasındaki boş yere yıkayıp dörde böldügünüz biberleri ve domatesleri koyun.Üstüne arpacık soganları ve sarımsakları ekleyin.Sosu için salçayı 1 çay bardagı ılık suda iyice ezin içine baharatlarını ve az sıvıyagını ekleyip iyice karıştırın ve tepsideki patlıcanların üstüne dökün.Eger bol sulu olsun derseniz sossundaki su oranını çogaltabilirsiniz.Tepsinin üzerine alimünyum folyo kapatın bir süre bu şekilde pişirin sonra folyoyu alıp bir miktarda öyle pişirin.Önceden 200C ısıtılmış fırında patlıcanlar ve köfteler iyice pişene kadar tutun.

56 yorum:

  1. Ellerine sağlık patlıcanı çok severim ama görüntüsünüde böyle mükemmel görünce bayıldım valla bu tepsiyi böyle alma imkanım varmı acaba siz kendinize bir daha yaparsınız

    YanıtlaSil
  2. Öyle canım çektiki anlatamam çok nefis görünüyor ellerine sağlık
    hülya

    YanıtlaSil
  3. Eylemciğim,gece kilo alıyorum diye sahura kalkmadım.Şu an hastanedeyim ve sıra bekliyorum.Açlığımın safhasını anlatamam:))Birde blogunda böyle muhteşem bir resim görünce....Ay ben çok fena oluyorum yaa!

    YanıtlaSil
  4. fırındada mükemmel olmuş.ellerine sağlık canım.hayırlı iftarlar.

    YanıtlaSil
  5. Eylem Abla sennn naptın böyle yaaa =) Ne yaptın yaa =) bence yemeliyim şoklayıp saklayalım insan bunu bozamaz kıyamaz ya Eline koluna sağlık afiyetler olsun

    YanıtlaSil
  6. Harika görünüyor, elinize sağlık.Benim de çok sevdiğim bir yemektir.

    YanıtlaSil
  7. bende patlicanin her cesidini seven biri olarak buzdolabinda bekleyen patlicanlari bu nefis tarifinle yarin icin iftara yapmayi düsünüyorum iyiki girmisim bloguna yarinki yemegim hazir

    YanıtlaSil
  8. Tek kelimeyle harika.Ellerine sağlık canım.Çok güzel görünüyor:)

    YanıtlaSil
  9. oy oy oy ... inan dilim tutulu yutkundum şöyle bir. Eylem cim döktürmüşsün canım
    ellerine sağlık tarif alındı
    sevgiler canım

    YanıtlaSil
  10. Çok nefis görünüyor eline sağlık canım ...

    YanıtlaSil
  11. hayırlı ramazanlat eylemciğim,eline sağlık,sevgiler...

    YanıtlaSil
  12. Canim ellerine emeklerine saglik hayirli iftarlar afiyet olsun .Sevgiler öptüm♥♥♥

    YanıtlaSil
  13. muhteşemm bir görüntü eylemim:)
    ellerine sağlıkk...
    sevgiler...

    YanıtlaSil
  14. eyvah eyvah ama bu feci bişey olmuş. yemeye kıyar insan bunu. ellerine sağlık Eylem.

    YanıtlaSil
  15. offf eşim bu yemeğe bayılır,o da Urfada okumuş orada da çok sık yaparlarmış bu yemeği ve dediğin gib fırına gönderirlermiş pişmesi için..
    ama senin yaptığın da harika olmuş ellerine sağlık :)
    bende yapıyorum ama böyle güzel kızarmıyor..

    YanıtlaSil
  16. O suyuna ekmeği suyuna bandıra bandıra yemek sonrada köftesinden,patlıcanından doya doya yemek istiyoruuuum.

    Süper görünüyor.
    Ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  17. çok severim çok,ne güzel olmuş,ellerıne sağlık canım,sevgiler...

    YanıtlaSil
  18. harika olmuş canım ellerine sağlık..

    YanıtlaSil
  19. canım ellerine sağlık harika olmuş patlıcanlar.

    bu blogları çok seviyorum ne yapayım derdine birebir..

    yarın gelen misafirlerim için deneyeceğim.

    YanıtlaSil
  20. Şahane olmuş şahane.. bizde yaparız ama sos olmadan fırına veririz .. patlıcan olsunda ne olursa olsun :)
    afiyet olsun..

    YanıtlaSil
  21. Nefis bir görüntü harika bir tat olmuş ellerine sağlık canım afiyetler olsun.

    YanıtlaSil
  22. Eylemcim bu görüntü bile bana yetti..Ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  23. Ellerine sağlık.Uzun zamandır yapmadığım bir tarifti bu.Tekrar sayende hatırladım...Sevgiler

    YanıtlaSil
  24. Oy oy görüntüsü yeter ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  25. Oy oy görüntüsü yeter ellerine sağlık.

    YanıtlaSil
  26. Görüntü harika kokusu buraya geldi inanki,patlıcanın her hali çok lezzetli.

    Ellerine sağlık canım benim.

    sana da yorum bırakamıyordum,diğer arkadaşlarda düzeldi sorun umarım sana da ulaşır yorumum.

    Hayırlı ramazanlar,

    sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  27. oyy oyyy

    çok iştah açıcı :)

    YanıtlaSil
  28. daha önceki yorumum da deneyeceğimi söylemiştim. dün denemek nasip oldu.

    Harikaydı yumuşacık parlıcanlar ve hafif acılı suyu ile müthişti.

    tekrar paylaşımın için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  29. Tarifi fikir için teşekkürler, burada benim Patlıcan-kebap bulunuyor:

    http://colourmagicp.blogspot.com/2011/09/blog-post_23.html

    Bulgaristan selamlar
    Maria

    YanıtlaSil
  30. Ben patlucan sevmem ama bu super gorunuyor ya. Ben aralarina patates koyup deneyecegim.

    YanıtlaSil
  31. meraba, tarifi denyeceğim misafirlerim için. bu yemeğe bi menü nasıl oluşturulur? mercimek çorbası- patlıcan kebabı-teratür-közde biber salatası vb? biberli ekmek?yanına en güzel ne gider? selamlar

    YanıtlaSil
  32. şuanda fırına attım pişmesini bekliyorum. :)Teşekkürlerr

    YanıtlaSil
  33. Benimde fırında su anda ama ben kıymasına sadece tuz ve karabiber ekliyorum kıyma yaglı olunca daha güzel oluyor urfalıyım bu aradaaa

    YanıtlaSil
  34. Fırında pişiyor inşallah güzel olmuştur eşimde işten geldi açlıktan ölüyoruz:)

    YanıtlaSil
  35. senin et yemeklerine bayiliyorum valla, ellerine saglik

    YanıtlaSil
  36. harika gözüküyor ellerinize sağlık. bugün kesinlikle deneyeceğim bu tarifi.

    YanıtlaSil
  37. SÜPER OLDU BAYILDIK BİR TEPSİYİ 3 KİŞİ BİTİRDİK TEŞEKKÜRLER

    YanıtlaSil
  38. selamlar tarif arıyordum görüntü süper şuan deniyorum görüntü gibi tadıda güzel olacak eminim paylaşım için tşkrler ellerine yüreğine sağlık

    YanıtlaSil
  39. Ellerinize sağlık ben de bugün yaptım iftar için harika oldu görüntüsü tadı da öyledir eminim :)

    YanıtlaSil
  40. Merhaba,

    Geçen hafta Cuma günü iş çıkışına yakın aklıma düştü patlıcan kebabı ve internette araştırırken sizin sayfanızdaki bu enfes tarife rastladım ve hemen çıktısını aldım. C.tesi istar için yaptım. Evdekiler parmaklarını yediler. Tarif için teşekkürler..
    Bu arada ben de yeni bir Blog açtım. "Evinin Gurmesi" ziyaret ederseniz sevinirim.
    Sevgiyle kalın..

    YanıtlaSil
  41. Yemek Gaziantep'e değil Şanlıurfa'ya aittir. Şehirler birbirine çok yakın olduğu için yanlış biliniyor olabilir fakat doğru şekilde bilgilendirmekte fayda var.

    YanıtlaSil
  42. Eylem Hanım,görüntü mükemmel.Bu akşam,sayenizde gözümüz de karnımız da mükemmel doyacak.Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  43. Ellerinize emeğinize sağlık eminim tadı da görüntüsü kadar güzeldir...yalnız sosu sadece patlıcanlara mı döküyoruz eğer öyleyse patlıcanları sosa bulayıp dizsek nasıl olur acaba? Bi de folyoyla ve folyosuz kacar dakila durması lazım cevap yazardanız cok mutlu olurum eylem hanım

    YanıtlaSil
  44. sosu bütün malzemleri tepsiye dizdikten sonra hepsinin üstüne döküyoruz.üzerine eklediginiz domatesde sulanacagı için fazla sos dökmeyin bence.folyolu hali için 15-20 dakika diyecegim ama siz bence arada açıp patlıcanlar yumuşamış ise folyoyu açın derim.folyosuz hali ile patlıcan ve etler iyice pişene kadar kalacak.fırın ısıları birbirinden farklı oldugu için süre veremiyorum.şimdiden afiyet olsun umarım begenirsiniz.

    YanıtlaSil
  45. Ya benim alemin yo folyom yok kullanmassam olurmu acaba

    YanıtlaSil
  46. Çok teşekkürler bu sitede de yararlı bilgiler var bir bakın : http://www.nasil.com/patlican-kebabi-nasil-yapilir-4160

    YanıtlaSil
  47. Merhaba çok bilmişlik yapmak istemem ama patlıcanlı kebap yaparken kıymanın içine mutlaka kuyruk yağı koymak gerekiyor aksi taktirde patlıcanlı fırın kebabı değil patlıcanlı fırın köfte oluyor yemeğimiz.

    Kış ayları için 1 kg kıymaya 500-600 Gr kuruk yağı yaz ayları için ise 300-400 Gr arası kuyruk yağı tam oluyor. Bu akşam yapacağım:)

    YanıtlaSil
  48. Alüminyum folyo kullanmadan nasıl yapabiliriz zararlı olduğu için kullanmak istemiyorum

    YanıtlaSil
  49. yaglı kagıt kullannabilirsiniz veya başka bir tepsi kapatabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  50. Fırında bekliyorum hele çıksın yorum yapacam

    YanıtlaSil
  51. Fırında hele pişsin yorum yapılan tarife

    YanıtlaSil

Hoşgeldiniz sefalar getirdiniz dünyama.